Som jeg nevnte i mitt påskeinnlegg i april, holder Saga Video heldigvis på å selge ut sine VHS-filmer til en billig penge. Dette benyttet jeg meg selvsagt av i sommer, og kjøpte en solid ladning B- og C-filmer til spottpris. Men sommerens nydeligste filmskatt ble ikke åpenbart på Saga. Isteden var det bruktbutikken til gode gamle GummiKnut som skulle bli sommerens Eldorado. Godt gjemt i et hyllesodoma kun Arendals bruktbutikker kan være seg bekjent stod perla: Joysticks (1983)

joysticks.jpg

Et kjapt blikk på coveret røper jo umiddelbart at dette er en herlig film. En deilig film. En film som ord nesten ikke kan beskrives med ord. Men bare nesten. Som Odysseyzine så nydelig uttrykker det: «When one thinks of video game movies, one generally thinks of such masterpieces as Street Fighter, Mortal Kombat (1 and 2), The Wizard (starring Fred Savage of the Wonder Years) or Super Mario Brothers — which should have nabbed Bob Hoskins, John Leguizamo and Dennis Hopper revered places in movie history. Sure, the video game movie genre shines brightly in cinema’s history. But before all of these movies that pushed the boundaries of cinema and influenced the modern auteur, we have the godfather of video game films. Joy Sticks.»

joysticks2.jpg

For alle dere som ikke skjønte det, så er sitatet ovenfor ironisk. Alle filmene som nevnes i sitatet suger. Inklusive Joysticks. Jeg elsker den selvsagt mer enn Donald Trump elsker penger.

joysticks3.jpg

Den handler om en gjeng med kids som bruker det meste av sin tid på å henge på den lokale videoarkaden, men som møter problemer når borgermesteren ønsker å stenge sjappa fordi han ikke liker at dattera hans henger der. Dette lukter jo Oscar lang vei, og høyst overraskende blir det også anledning til å se kvinnelige attributter i løpet av de vel 90 minuttene herligheten varer.

joysticks4.jpg

Mitt elskede Wikipedia har dessverre ikke laget en artikkel om denne filmen enda, men jeg har trålet nettet etter sarkastiske, hånlige og latterliggjørende anmeldelser av mitt nye hjertebarn: MacMAME, eFilmCritic, AllMovieGuide, A.V. Club og cinematical gir åpenlyst uttrykk for sitt hatforhold til filmen. Førstnevnte sier blant annet at «Joy Sticks may very well be the one of the worst movies ever made. It’s completely devoid of any humor, interesting characters, or even «so bad it’s good» camp value. It’s just plain bad.»

joysticks5.jpg

Det stemmer ikke. Selv om dette selvsagt er annenrangs materiale på alle måter, er filmen både underholdende og interessant på flere nivåer. Og som AMG poengterer, «crude, stupid, and utterly pointless, Joysticks does serve one small, yet important purpose. It is a perfect cinematic time capsule of the point in the early ’80s when Porky’s rip-offs ruled the theaters and there was nothing more awesome to do than spend a couple hours at a video arcade with a game of Pac Man.»

Amen to that.

joysticksbw.jpg
«It’s black and white, so it’s art.»