1. Zapped! (1982)

Zapped.jpg

Jeg er som kjent veldig interessert i å se ungdomsfilmer fra 80-tallet for tiden. Og da jeg snublet over denne tilsynelatende meget nydelige filmen på Wikipedia ved en ren feiltagelse ble gleden stor! Den er en parodi på filmer som The Exorcist, Carrie, Taxi Driver og The Computer Wore Tennis Shoes, og coveret tyder jo på at den er minst like deilig som Joysticks.

Grunnen til at jeg for tiden higer og lengter slik etter filmer fra denne sjangeren og denne tidsepoken er nok at jeg – paradoksalt nok – lengter tilbake til en ungdomstid som jeg ikke hadde på 80-tallet, men som jeg skulle ønske at jeg hadde hatt: Det er fredags ettermiddag i 1986. Jeg er tretten år, og har akkurat avsluttet siste skoledag på Moltemyr skole før høstferien. Sammen med mine to beste venner drar jeg ned til Monte Video for å leie en film til kveldskosen. Og i hylla inni venstre hjørne (altså langt fra nyhetshylla) åpnebarer Zapped! seg! Joy to the world!

Slik kan det altså aldri bli nå, men i hvert fall kan jeg prøve å skaffe meg en slitt VHS-utgivelse av denne nydelige filmen fra eBay eller Amazon.

2. Lady for a Day (1933)

ladyforaday.jpg

Min favorittregissør Frank Capra har som kjent laget mange nydelige og deilige filmer, deriblant It’s a Wonderful Life og Mr. Smith Goes to Washington. Noen av dem har jeg dessverre ikke fått sett enda, men Lady for a Day synes å ha mange av de gode kvalitetene jeg forbinder med Capralicious.

Den er lett å få tak i på DVD, men koster foreløpig mer enn det jeg for tiden er villig til å betale for filmer. Kjenner jeg Play rett, synker den nok imidlertid snart til akseptabel pris.

3. Stand by Me (1986)

standbyme.jpg

Jeg har sett de fleste av de større og mindre klassikerne innen sjangeren ungdomsfilm fra 80-tallet. Et unntak som imidlertid skiller seg ut som en sår tommel er Stand by Me, basert på en bok av Stephen King. Med Kiefer Sutherland, River Phoenix og ikke minst Corey Feldman på rollelisten må jo dette være en deilig opplevelse på alle måter!

Denne kan lett og billig skaffes på DVD fra Play, men jeg har ikke fått somlet meg til å prioritere den enda… What can I say? I’m a sucker!

4. Civilization (1916)

civilization.jpg

I tillegg til dårlige og mindre dårlige ungdomsfilmer fra 80-tallet, verdsetter jeg også stumfilmer, både fra USA og Tyskland. En av de få stumfilmklassikerne jeg ikke har fått sett enda er denne Thomas Ince-produserte og -regisserte perlen som visstnok er en pasifistisk og allegorisk film om hvor ille krig er. Bra.

5. Jurassic Park IV (2008)

jurassic.jpg

Gammel kjærlighet ruster ikke, og kjærlighet til drapslystne dinosaurer er intet unntak. Selv om både toeren og treeren var heller middelmådig og begredelig, henholdsvis, har jeg et ørlite håp om at fireren skal være utholdelig. Det vil si, det har jeg ikke, men jeg vil allikevel se den.