Happy Days var en svært populær sitcom i USA på søttitallet. En karakter ved navn Fonzie, også kalt The Fonz, er uten tvil den karakteren som flest husker fra serien, og som i størst grad har blitt tatt opp i den større populærkulturelle referanserammen av intertekstualitet og allusjoner (blant annet refererer The Simpsons og That 70s Show stadig til ham).

Han var imidlertid i utgangspunktet en perifer figur som bare skulle opptre i noen få episoder, men ble etter hvert den viktigste og mest populære figuren i serien. Dette fenomenet kalles for øvrig Fonzie-syndromet. Andre eksempler på dette fenomenet er Steve Urkel fra Family Matters og Cody Lambert fra Step by Step.


Stjal showet: Fonzie, Urkel og Cody

I den episoden som gikk på TV 20. september 1977 i USA, hoppet Fonzie over en tegnet hai på vannski. I ettertid ble dette for mange det øyeblikket som tydelig viste at serien hadde nådd sin kreative og kvalitative topp og nå var på vei nedover. Frasen «jumping the shark» ble senere popularisert av blant andre Jon Hein for å beskrive dette fenomenet.

I 1997 åpnet Hein sin webside JumpTheShark.com, som er viet ene og alene til å beskrive hvis og når en TV-serie «hoppet over haien». Slike øyeblikk kan være når en eller flere karakter(er) dør eller blir skiftet ut, settingen i serien forandrer seg eller oppbyggingen av historiene drastisk skifter fokus.

Noen mener for eksempel at Seinfeld hoppet over haien da Susan døde av giftig konvoluttlim (Larry Davids siste episode), Cheers når Rebecca erstattet Diane, M*A*S*H når oberst Henry Blake døde, MacGyver når tittelfiguren ble sosialarbeider, Gilmore Girls når Luke og Lorelai kysset, Friends når Ross og Rachel hadde sex osv. Det finnes selvsagt mange ulike meninger om og synspunkter på hvis og når en serie hoppet over haien, og du kan synge ut ditt hjertes mening på JumpTheShark.com.

The Simpsons, som som kjent gjør narr av alle populærkulturelle fenomener, harselerer selvsagt også med dette ved flere anledninger, blant annet hopper Homer bokstavelig talt over en hai på vannski i en meta-episode som handler om utviklingen av og kvaliteten på serien fremover. I en episode av That 70s Show fantaserer Fez om å hoppe over en hai mens han tenker på hvor kult det ville vært å være Fonzie, før han kommenterer at han egentlig ikke så noe særlig på Happy Days etter den episoden.


D’oh: Fonzie hopper over haien og forsegler sin og seriens skjebne

Begrepet har siden blitt allemannseie i USA, og har etter hvert utviklet seg til å omfatte alt som har nådd sin topp og som nå er på vei nedover, det være seg et fotballag, en tegneserie, en musikkartist eller en bilprodusent. Eksempler kan være Rosenborg når Nils Arne Eggen forlot laget, Elvis når han reiste i militæret, Michael Jackson når han ga ut Dangerous, Pondus når Jokke fikk kjæreste osv.


Bummers

Videre kan jo dette fenomenet overføres til mitt eget liv. Har jeg nådd min kvalitative og utviklingsmessige topp? Hoppet jeg over haien da jeg vant 10 000 på Kjendisjakten? Da jeg var med i Nintendo-NM? Da jeg fikk komplett Donald Pocket-samling? Selvsagt tror jeg ikke det, jeg håper og tror at jeg fremdeles har mange gode år igjen der jeg kan være til inspirasjon og glede for andre mennesker, og der jeg kan utvikle meg i positiv retning som person og som medmenneske. Men det kan være lurt for oss alle å tenke over om vi har hoppet over haien. Det er nemlig mye lettere for oss å snu trenden enn det var for Happy Days og Fonzie.

P.S. Beklager at dette innlegget fikk en begredelig «hug and learn»-slutt, som som kjent er det mest behatne en sitcom kan inneholde.