Etter at Espen laget et meget nydelig og provoserende innlegg kalt «10 tv-serier du må se før du dauer», ble jeg selvsagt inspirert til å lage et lignende selv. Men jeg er selvsagt ikke interessert i hvilke TV-serier du skal se før du dør, så jeg har laget et innlegg om 10 serier jeg må se før jeg dør.

Amazing Stories (1985-1987)

Amazing Stories.jpg

På begynnelsen av 80-tallet var det som kjent lite Spielberg kunne gjøre galt. Da han fortalte Universal Studios at han kunne tenke seg å lage et 44-episoders antologishow à la The Twilight Zone eller Alfred Hitchcock Presents for TV, hoppet NBC på sjansen til å produsere det. Årsaken til at serien måtte lages, var ifølge Spielberg selv:

«I get too many ideas, and I want to act on them all. ‘Amazing Stories’ is a foster home for ideas that will never grow into adulthood, that aren’t strong enough to stretch beyond 23 minutes…[It’s an] elephant burial ground for ideas that will never make it to the movie screen because they are just too short form. And if I didn’t exorcise them in one form or the other, they would just float around in my head and mess me up later in life.»

Showet ble dessverre aldri så veldig populært, men har fått en ganske stor fanbase allikevel. Og det er ikke så rart, siden haugevis av kjente regissører og skuespillere stilte opp, inkludert Spielberg selv, Kevin Costner, Kiefer Sutherland, Sam Waterson, James Cromwell, Charlie Sheen, Harvey Keitel, Forest Whitaker, Mark Hamill, John Lithgow, Tim Robbins, Christopher Lloyd, Burt Reynolds, Clint Eastwood, Joe Dante, Martin Scorsese, Irvin Kershner, Danny DeVito, Robert Zemeckis og Tobe Hooper.

Jeg satser selv på å bli en fan, men har ikke fått kjøpt sesong 1 på DVD enda, til tross for at den kun koster 249 på Platekompaniet.

I Love Lucy (1951-1957)

I Love Lucy.jpg

Dette er som kjent alle sitcoms bestemor, og regnes fremdeles for å være en av de beste amerikanske TV-seriene noensinne. I de 55 årene som har gått siden første episode rullet over skjermen, har serien aldri blitt tatt av. I et nøtteskall handler det om den rødhårede Lucy og hennes ektemann Ricky og deres eskapader, ofte i kompaniskap med naboene Fred og Ethel.

For noen år siden sendte TVNorge en haug med gamle serier, deriblant The Beverly Hillbillies, Mission: Impossible, The Brady Bunch og I Love Lucy. Dette var noe som forsvant like plutselig som det hadde dukket opp, men jeg fikk sett et par episoder, og de var meget lovende. Jeg satser på å få kjøpt meg serien fra Amazon.com med tid og stunder.

The Honeymooners (1955-1956)

The Honeymooners.jpg

Nesten vel så klassisk er The Honeymooners, som har vært inspirasjonskilde for både The Flintstones og The King of Queens, og ikke overraskende drømmer Doug i episoden «Inner Tube» om sitt eget liv i en Honeymooners-setting.

Kun 39 episoder ble opprinnelig produsert, selv om flere klynket seg frem etter hvert. Disse 39, kalt «The Classic 39», koster kun 30$ på Amazon, så jeg kjøper dem vel snart.

Gilligan’s Island (1964-1967)

Gilligans Island.gif

Jeg har aldri sett et eneste klipp av denne serien, men allikevel vet jeg omtrent hva plottet er: En gjeng med folk har strandet på en øde øy, deriblant en professor som kan lage radioer av kokosnøtter, og Gilligan, som alltid klarer å ødelegge den nevnte professorens planer om å få dem bort fra øya.

Grunnen til at jeg vet dette, er selvsagt at serien dukker opp i alle slags intertekstuelle situasjoner, og nevnes i alt fra That ’70s Show til Bloodhound Gangs «Why Is Everybody Always Picking On Me?». Sesongene koster bare 32$ per stykk på Amazon, så her kan det snart bli kokosnøttradioer og bowlingbaner av bambus på alle kanter.

Happy Days (1974-1984)

Happy Days.jpg

Denne serien viser en idyllisert og nostalgisk versjon av amerikansk hverdagsliv på slutten av 50-tallet, og var veldig populær i sine første år. Etter hvert mistet den noe av gnisten, og hoppet bokstavelig talt over haien. Fonzie (aka The Fonz) ble etter hvert seriens midtpunkt, selv om Richie, spilt av Ron Howard, opprinnelig var protagonisten.

Happy Days nevnes ofte i That ’70s Show, noe som er ganske interessant, siden Happy Days var 70-tallets «That ’50s Show». Men det er det kanskje bare popkulturaddicts som meg som finner glede i å vite.

All in the Family (1971-1979)

All in the Family.jpg

Dette showet kom på fjerde plass på TV Guides liste fra 2002 over de 50 beste TV-programmene noensinne. Det har visstnok sammenheng med at serien tok opp mange temaer som tidligere hadde vært tabu på amerikansk TV, slik som rasisme, homoseksualitet, kvinners frigjøring, voldtekt, brystkreft og impotens. Dette høres jo ganske tragisk ut, men serien er visstnok veldig festlig, og hovedpersonen, Archie Bunker, ble kåret til «TV’s greatest character of all time» av TV Guide.

Captain N: The Game Master (1989-1991)

Captain N.jpg

‘N’ i denne sammehengen står for Nintendo, og da er det vel ingen tvil om hvorfor denne serien er med på lista. En vanlig tenåring – riktignok en meget hardbarka Nintendo-fan – ved navn Kevin Keene blir sugd inn i en verden der TV-spill er ekte, og opplever å måtte kjempe mot alt fra Mother Brain fra Metroid til Dr. Wily fra Mega Man.

Jeg har allerede bestilt denne serien fra Amazon, og gleder meg som en liten unge – naturligvis.

That ’80s Show (2002)

That 80s Show.jpg

13 episoder ble det laget av denne serien. Det sier vel litt. Men why? WHY? Den er skapt av de samme folkene som sto bak That ’70s Show, og alt skulle være duket for en glimrende sitcom. Settingen er San Diego i 1984, og 80-tallet har jo mer enn nok å gjøre narr av. Men et eller annet må ha gått galt, for Fox kansellerte serien nesten før takeoff. Dessverre har den ikke kommet på DVD enda, men believe me, jeg kjøper serien straks den slippes.

Forelska 87 (1987)

Forelska87.gif

Nydelig!

Star Trek (1966-1969)

Star Trek.jpg

Okay da, må vel se denne også. Beam me up, eller noe sånn.

Zapping.jpg
The last part of the body to fall asleep at night is the finger on the remote control