Fag: Norsk

Oppgavetype: Hjemmestil

Tidspunkt: Sjuende klasse (1993-1994)

 

 

Rapport!

 

En dag............

 

Det var 21/4 -94 at vi skulle på utplassering. Jeg besøkte trykkeri-og datakontoret Mæland Offset. Det ligger i Arendal. Her jobbes det fra klokka 8-00 til 15-30, med lunsjpause fra 12-00 til 12-30. Jeg hadde forventet meg et nymoderne kontor med masse data-maskiner og kopimaskiner. Dette var stort sett riktig. Eneste forskjell fra min forestilling var at det var mange trykkerimaskiner

nede. Når jeg var der hadde vi som oppdrag å trykke et opplysningskilt for Olav Stormo. Da brukte vi Corel DRAW for Windows. Gunnar viste meg hvordan jeg skulle bruke programmet. Vi satt hjelpelinjer, logoformasjoner og stressa verre. Når vi var ferdig sto strømprisene for tur. Når jeg var der var et av de store kameraene gått i stykker. Derfor lærte jeg ingenting om mørkerommet. Men jeg lærte en hel del om Windows, og fikk til og med lov til å få en diskett med små Windows-programmer. Jeg lærte også en god del om Corel DRAW, Tegnkart, Illustrator 4.0, Diskettstasjoner, Tilbehør m.m. Jeg lærte naturligvis en del om kopimaskiner også.

Oppgavene var først å rydde opp i Windows. Jeg la inn skjermbeskytter, bakgrunn, farger og en haug med programmer som bare lå på harddisken. De hadde også to datamaskiner fra så langt tilbake som i 1985. Disse var spesielt utviklet for å lage kort, innbydelser og lignende. Bedriften hadde 6  ansatte: Gunnar, Otto, Helge, Pål, Frode og Liv. Den ble stiftet i 1993, og har på få år opparbeidet en hel masse ordrer (bare 1993 katalogen inneholdt 52,1 MB).

Dette er et meget flott tiltak ettersom det gir skolebarn en flott innsikt i de voksnes arbeidsverden. Jeg ville absolutt anbefale det til andre klasser, siden det er meget stimulerende.

 

Leif-Atle Heen