Arendal


Hvis det er en ting vi i arendalsgjengen kan – og har lang erfaring med – så er det å stå i ring.

Dette er et fenomen som begynte i 1997, da arendalsgjengen var i full blomstring. Etter at vi hadde gjort noe eller vært på et arrangement og ikke helt visste hva vi skulle finne på, endte det ofte opp med at vi sto i en sirkel og diskuterte hva vi skulle finne på videre – eventuelt bare sto og pratet om noe helt annet for å unngå å måtte prate om hva vi skulle gjøre videre, siden vi visste at ingen hadde noe svar på det. Som oftest hadde vi nemlig få eller ingen aktuelle alternativer, og derfor kunne vi bli stående slik ganske lenge. Den som likte det minst var AnneB.

Det skjer ikke så ofte nå lenger, hovedsaklig fordi de fleste fra gjengen ikke bor i Arendal lenger, men også fordi Solbakken 8 nesten alltid har åpne og kjærlige dører når vi er hjemme på ferie. Men det hender allikevel iblant fremdeles.

Folk i ring.jpg

Det vanligste stedet ringen ble dannet/dannes er utenfor Saga Kino i Arendal. Det verste er hvis filmen er ferdig klokka ni, og vi ikke har noen anelse om hva vi skal gjøre resten av kvelden. Da har vi liksom fire-fem timer igjen av kvelden, men ikke noe å bruke tiden på. Og selv for oss kan fire timer i ringformasjon bli litt i meste laget. Det ender som regel med at vi går på Lindveske.

Det latterligste er når vi står i ring utenfor Lindveske fordi de har stengt for kvelden. Da vet alle bare at det er en uthaling av tiden før vi alle går hvert til vårt. Men vi holder på ringen så lenge vi kan, siden vi er desperate etter kontakt med våre medmennesker. Ensomhetens veier er uransakelige.

Jeg satt akkurat og googlet Nintendo Magasinet, siden det som kjent er noe jeg er trolig til å google. Og sydénskt! Jeg kom til denne siden, som tilhører en gutt ved navn Torjus Ravnaas. Han skriver om Nintendo Magasinet, joda, men there’s so much more…

Det første først. Det han skriver om Nintendo Magasinet, er:

«Dere… Det er meg Nintendo Magasinet! Legg merke til skrivefeilen «Kirstiansund». Dette skal selvsagt være «Kristiansand». For å se hvor totalt udugelige de i Nintendo Magasinet er: sjekk deres spådom angående Playstation og CD-ROM’en som ALDRI kom til SNES.»

Og bildet han poster kan sees under. Jeg husker selvsagt dette, selv om det er over fjorten år siden. Og jeg har naturligvis mitt eget eksemplar fremdeles!

Torjus Ravnaas Nintendo Magasinet.jpg

Som om ikke dette skulle være nydelig nok, så handler det som står øverst på siden hans om Helge Parnemann! Syden! Det han skriver, er:

«Helge Parnemann er mannen bak boka Deutsche Aktivitatsgrammatik, som mange bruker rundt om i  landet. Jeg tok meg den frihet å skrive et ‘fanbrev’ til han, og her er brev med svar og bilde av Parnemann sjøl!»

Og her er bildene som hører med. De er ganske store, og det var lite hensikstmessig å forminske dem for å få plass på 492 pixels i bredden. Klikk derfor for å se dem i full størrelse. Fra venstre til høyre: Brev til Helge Parnemann fra Torjus Ravnaas, Parnemanns svar og bilde av Parnemann:

Brev til Helge Parnemann.JPGBrev fra Helge Parnemann.JPGBilde av Helge Parnemann.JPG

Jeg – og flere med meg – både brukte Parnemanns bøker på Tyholmen og hadde ham som lærer, og det er vel stor enighet om at Parnemann er/var skolens beste og mest populære lærer. Så dette var meget nydelig!

Jeg satt som vanlig og Googlet folk mens jeg egentlig burde ha jobbet, og da kom jeg over denne godbiten om Jannicke Lande Pettersen (LP) fra Arendal som er hobbykunstner innen fantasygenren. Vi gikk i parallellklasse på Stinta ungdomsskole, og i samme klasse første året på Tyholmen vgs. Hun har altså blitt mor, og bor/bodde i Oslo.

Jannicke Lande Pettersen.jpg

Jeg satt som vanlig og Googlet folk mens jeg egentlig burde ha jobbet, og da kom jeg over denne godbiten om Preben Høgeli som skal gifte seg med Anne-Gunn Myhren. Jeg gikk i parallellklasse med Preben både på Moltemyr og Stinta, men hadde ikke sett ham på mange år før vi fikk et møte i Arendal sentrum under fjorårets båtrace. Han fortalte da at han hadde dame, jobb og hus i Froland, og nå skal paret altså gifte seg; 5 år, 5 måneder og 5 dager etter at de ble et par!

De har en egen bryllupsside, og den kan du komme til her.

Prebenbryllup1.bmp

De ble kjent på denne måten:

«Høsten 2001 ble Anne-Gunn kjent med Prebens kamerat Kim Stein, en utrolig artig gutt med mange syke påfunn! Han hadde en god kamerat som han tok med seg på juleverksted-fest til Anne-Gunn i Grimstad, og hvelden endte med at Preben fikk låne klokka til AG når han skulle hjem, slik at vi kunne møtes igjen i Arendal neste kveld for å levere klokka tilbake :]

Prebenbryllup2.jpg

Etter det holdt vi kontakten og ble bedre kjent, men det var ikke før på nyåret en gang at ting for alvor begynte å skje: En fredag kveld fikk Anne-Gunn denne meldinga av Preben: Hei! Søte Preben har American Pie 2 på DVD, men ingen dvd-spiller, hint hint….

Svar: Anne-Gunn har heller ingen dvd-spiller lenger, men koselig om du kommer uansett =)

Det var tidlig neste morgen før Preben reiste hjem igjen til mor og far på Ørnekroken, og neste kveld møttes Anne-Gunn, Solveig Meta, Preben og Kim på frk Bang i Arendal. Solveig og Kim forsvant plutselig – ganske klassisk og åpenbar taktikk??! Preben var så snill å kjøre Anne-Gunn hjem til Grimstad i sin stolthet av en bil (som forlengs er stjålet) der kvelden endte med vårt første kyss! :] Og søndag ettermiddag stod pappa-Roy uanmeldt på døra og fikk hilse på sin kommende svigersønn! Snipp snapp snute….

…..så var eventyret i gang!»

Prebenbryllup3.jpg

Tydeligvis skal Øystein Aas Samuelsen, som jeg gikk i klasse med på Moltemyr og i parallellklasse med på Stinta, være forlover for Preben! Og dette må vel være et bilde av Preben og Hans Petter Endresen, som jeg gikk i klasse med både på Moltemyr og Stinta? Meget nydelig!

Preben og Hans Petter.jpg

I høst sendte Kjetil meg bryllupsbildet til Haris Hrenovica og Brita Stordal fra Agderposten. Haris, Kjetil og jeg gikk på Stinta og Tyholmen sammen, og derfor var det jo litt kult å se at han hadde giftet seg. Enda kulere var det riktignok å se bryllupssiden i Vårt Land fredag 13. oktober i fjor.

Der måtte nemlig Haris og dama dele oppmerksomheten med Silje Lunden Jenssen og hennes ektemann Aslak Gotehus. Silje og jeg bodde på samme gang (dvs. at vi delte kjøkken, TV-krok, vaskeansvar m.m.) på Ansgarskolen.

Jeg syntes selvsagt det var crackalicious å se disse to bryllupsbildene på samme side. Verden er neimen ikke stor. Er det bare meg, eller ligner Silje litt på Scarlett Johansson på bildet? Klikk for å få det større.

Woot 1 red lite.JPG
It’s a small world after all

Jeg fant denne Agderposten-artikkelen fra 1988 hjemme i Arendal i sommer. Den er selvsagt gull verdt. Hvis noen skulle være i tvil, er det altså Billy Gundersen, aka onkel Billy, Erling Ulland Eriksen, daværende pastor i Arendal Misjonskirke, Ivar Bollmann Pedersen, daværende ordfører i Arendal, og Erling Hellum som er avbildet i forbindelse med at Arendal Misjonskirke er nyoppusset. Et bilde av Bollmann Pedersen med ordførerkjede i Arendal Misjonskirke er som kjent verdt mer penger enn Bin Ladens hode på et fat. Klikk for å få bildet større.

Nyoppusset misjonskirke - lite.jpg
Million Dollar Shot

«Å hilse på bilen» er et typisk arendalsk uttrykk som beskriver en handling som består i å slenge opp neven når man ser en bil fra et bestemt firma uten at man er sikker på hvem som kjører (og eventuelt sitter på). Denne handlingen finner sted enten fordi man kjenner en eller flere som eier eller jobber i firmaet, og satser på at det denne gangen er en bekjent, eller fordi man kjente noen som eide eller jobbet i firmaet tidligere, men som nå er pensjonert eller død (et overraskende vanlig motiv i Arendal).

Glassmester Tom Øystein Ekra opplever flere ganger daglig at vilt fremmede folk slenger opp en neve i vennlig salutt, og setter selvsagt stor pris på denne oppmerksomheten.

yom.jpg

Da jeg stakk innom Agderposten.no her om dagen, så jeg denne reklamen for eiendomsmeglerfirmaet ABCenter. Og den ser jo ikke helt god ut, for å si det mildt. Klikk her for å se et større screenshot.

Hun jenta ser jo minst like skummel ut som de to «redrum»-jentene i The Shining.

Mange av oss har jobbet i butikk i Arendal. Da er det mange «morsomme» uttrykk man får høre fra kundene som man etter hvert blir ganske lei av. Her er noen av dem:

«Jasså ja, du e’ her i da’ au!»

«Jobber og slitå, ja!»

«Ja, det første en blir blind på e’ auene, vettu!» (når kunden spør om hvor noe står, og man peker ut at det står rett foran nesa på dem)

«Ja, e hakje plass i lommene, vettu!» (når man spør om kunden vil ha bærepose)

«Nei, e få’ velkje noe igjen på skatten på ‘an!» (når man spør om kunden vil ha kvittering)

«Nei, e har kjøpt VG, så e trengåkje meir å lese på!» (denne finnes i mange varianter, og høres når man spør om kunden vil ha kvittering)

«Den e’ vel gratis den, da!» (når en vare ikke leses av scanneren)

«Ja, en vinnåkje noe hvis ikkje en spillå, vettu.» (når kunden tipper)

Hvilket uttrykk er mest plagsomt? Er det noen jeg har glemt?

Disse klassikerne er det vel få som husker:

«Har dere kutta momsen nå da?» (rett etter momsen ble kuttet fra 24 til 12 prosent på matvarer)

«E’ de’ noe vits med det her nå?» (kunden holder opp bonuskortet Domino rett etter at handelen er avsluttet)

Da jeg så en Telenor-reklame på TV her om dagen, fikk jeg plutselig øye på det jeg trodde var et kjent ansikt. Og det hadde jeg rett i! Min klassevenninne Elisabet Hagli Aars fra Tyholmen vgs. spiller ei mobil jente i reklamen, som for øvrig er regissert av Morten Tyldum. Jeg møtte henne en del ganger på Blindern den første tiden jeg bodde i Oslo, og da studerte hun på SV, men ifølge hennes presentasjon på Teaternett har hun altså gått tre år på GITIS Scandinavia, Russian Academy of Theatre Arts, og tatt en bachelor i skuespill der. Kult! Hun spiller også i stykket Så nær deg på Hedmark Teater, les mer om det her. Lykke til videre, Elisabet! Og takk til Google! Det finnes selvsagt mange flere artikler om henne på nettet, søk i Google på hele navnet, så får du en del treff!

Min klassekamerat Jørn-Bjørn (James Huvestad) Fuller-Gee fra Stinta ungdomsskole (samme klasse som Mirell) har også oppnådd en del suksess som skuespiller. Etter videregående fikk han stiped til å gå på Paul McCartney-skolen (Liverpool Institute of Performing Arts), og etter det har han blant annet spilt i enmannsshowet Dr. Jekyll and Mr. Hyde, tittelrollen i Peer Gynt, Bagheera i Jungelboken, hovedrollen i «Flørteskolen» i Sone2 på TV2 og tittelrollen i Dracula! Han har selvsagt egen hjemmeside, der du kan finne all informasjon du måtte lengte etter, se bilder og videoer! Det finnes også mange andre sider med artikler om ham, søk både på «jorn bjorn» og «jørn bjørn james huvestad fuller gee» i Google, så finner du masse snadder! Lykke til videre, Jørn!

Neste side »