Som kjent er det å ha filmmaraton noe av det nydeligste i livet mitt. Dette var noe vi begynte med i tredje klasse på videregående, og som slettes ikke har gått av moten enda (selv om deltakerne har blitt skiftet ut). Knut Elmenhorse var blant de som var mest glad i det i gamle dager, mens det i dag er Nils og Tomba som er lettest å lokke med.

maraton.jpg

Et filmmaraton består, som navnet antyder, av å se mange filmer etter hverandre, helst seks stykker. «Problemet» er ofte å finne ut hvilke filmer man skal se. Det finnes i hovedsak to ulike typer maraton, nemlig «samme serie»-maraton og «diverse»-maraton.

Førstnevnte kan for eksempel inkludere Halloween-filmene, Star Wars-filmene, Home Alone-filmene osv. Velger man dette alternativet, er det selvsagt lett å finne ut hvilke filmer som skal sees (etter at man har bestemt serie).

Sistnevnte, som jeg synes er mest interessant, består av filmer som ikke er i samme serie, men som allikevel kan ha en slags fellesnevner (dette kommer jeg tilbake til senere). For å holde oppe seerinteressen og -gleden, er det viktig med variasjon, og dette betyr at man må se ganske ulike filmer. Men hvordan skal disse velges ut?

emc2.jpg

Jeg har lenge tenkt på hvordan de seks filmene best kan settes sammen for at man kan oppnå best mulig tilfredsstillelse, og tror jeg nå har kommet fram til en god formel. Jeg fumlet lenge med å plassere filmer innen sjangre og tidsepoker, men kom aldri fram til et «skjelett» som fungerte. Det var alltid for mange sjangre og for mange tidsepoker, og kabalen gikk aldri opp.

Men da kom jeg på idéen om å la de seks «filmplassene» være kategorier, ikke sjangre. Én kategori kan dermed inneholde filmer fra både ulike sjangre og ulike tidsepoker, men samtidig filmer som har én fellesnevner. Det neste problemet var selvsagt å finne ut hvilke seks kategorier dette skulle være, men det løste jeg kjapt.

Kategori 1 – Fart og spenning
Det kan være greit å få kickstartet maratonet med litt adrenalin. De sjangrene som passer inn her er action, thriller, krigsfilm og gangsterfilm.

Kategori 2 – Lettere underholdning
Dernest kan det passe med å roe ting litt ned, le litt og kose seg. Sjangrene som faller inn under kategori 2 er komedie, musikal, ungdomsfilm og tøysefilm.

Kategori 3 – Dramatikk
Det finnes en tid for alt, også det alvorlige. Denne kategorien inneholder hovedsaklig dramafilmer.

Kategori 4 – Wild card
Her finnes alle de små og kanskje litt rare/uvanlige sjangrene som det også lages filmer innen. Eksempler kan være animasjonsfilmer, stumfilmer, blaxploitation, kortfilmsamlinger, avant garde, dokumentarer, eksperimentell film, sexploitation, utenlandske filmer (dvs. ikke-amerikanske), so bad it’s good-filmer osv.

Kategori 5 – Sjangerfilm
Denne kategorien er en smule ad hoc, det innrømmer jeg gjerne. Men innenfor denne faller science fiction og western.

Kategori 6 – Spøk og spenning
Kvelden må selvsagt avsluttes med noen heftige grøss. Sjangre som passer inn her er selvsagt grøsser og splatter.

I tillegg til dette kan altså de seks filmene ha en fellesnevner. Denne kan for eksempel være en regissør, en tidsepoke, en skuespiller, en spesiell tematikk eller hva som helst annet man måtte ønske. Under finner du noen eksempler. Kom gjerne med forslag selv. Premie til beste forslag. Kom med så mange forslag du vil. To ukers svarfrist.

Ultraklassikere
1. North by Northwest
2. Singin’ in the Rain
3. Citizen Kane
4. Plan 9 From Outer Space
5. The Searchers
6. Psycho

 

I Love 80’s Movies
1. Die Hard
2. The Breakfast Club
3. Rain Man
4. Nuovo Cinema Paradisio
5. Back to the Future
6. Poltergeist

breakfastclub.jpg

The Spielberg Connection I
1. Raiders of the Lost Ark
2. E.T. – The Extra-Terrestrial
3. Schindler’s List
4. Amblin’
5. Close Encounters of the Third Kind
6. Jaws

et.jpg

The Spielberg Connection II
1. Saving Private Ryan
2. The Goonies
3. The Color Purple
4. Who Framed Roger Rabbit
5. Artificial Intelligence: AI
6. Jurassic Park

goonies.jpg

New Hollywood (1967-1980)
1. The Godfather
2. Blazing Saddles
3. Taxi Driver
4. Sweet Sweetback’s Baadasssss Song
5. 2001: A Space Odyssey
6. The Exorcist

exorcist.jpg

The Depression Era
1. Angels With Dirty Faces
2. My Man Godfrey
3. It Happened One Night
4. Child Bride
5. Cimarron
6. King Kong

angels.jpg

1939 – som ofte regnes som Hollywoods beste år
1. The Roaring Twenties
2. The Wizard of Oz
3. Gone With the Wind
4. La règle du jeu
5. Stagecoach
6. The Hunchback of Notre Dame

gonewiththewind.jpg