Som jeg nevnte tidligere, fikk jeg i sommer en inspirasjon etter besøket hos konsollkonservatørene Marius og Børre. De hadde laget noe i nærheten av et TV-spillmuseum, og da jeg så det, ble en gammel drøm vekket til live hos meg. Da jeg var liten, altså i 1990, drømte jeg om å bygge på et rom på huset vårt. Det skulle gå en tunnel ut fra mitt eget rom, og på en søyle omtrent midt over veien skulle det være et sirkelformet rom. Her skulle det være tilgang til alle slags spillemaskiner og alle spill.

Vestre Solbakken 11.bmp
Nøyaktig her skulle rommet være

Derfor bestemte jeg meg i høst for å prøve å kjøpe inn en del gamle TV-spill. Jeg hadde ingen anelse om at det skulle være så enkelt. I september registrerte jeg meg på eBay, og det jeg søkte på i begynnelsen, var Intellivision og Colecovision. Da jeg var liten, var jeg en gang på besøk hos Torgeir Goksem for å spille TV-spill. Familien hadde en eldgammel konsoll stående, og de merkelige håndkontrollene hadde knapper med tall på og et hjul man kunne vri på. Jeg ante ikke hva maskinen het da, men har senere lært at det var en Intellivision. Det eneste spillet jeg kan huske at vi spilte den gangen var et hesteveddeløpsspill.

Horse Racing.png
Slogum-Jarl i teten, tett fulgt av Gomperudstjerten

Og lo and behold, nesten umiddelbart fant jeg en nærmest perfekt Intellivision med 24 spill, inklusive Horse Racing! Men etter mye klabb og babb endte det med at jeg ikke fikk kjøpt denne maskinen, fordi jeg ikke hadde registrert kortet mitt ordentlig. Og da jeg prøvde å få registrert kortet mitt på en skikkelig måte, opplevde jeg plutselig å bli bannet fra eBay fordi de mente at jeg hadde oppgitt gale kredittkortopplysninger.

Intellivision1.jpg
Isoporen intakt!

Intellivision2.jpg
24 karat gull

Men naken kvinne er ikke tapt bak en brukket stol, og jeg fikk innpass hos Gudmund for å kjøpe crap gjennom hans eBay-konto. Vi avtalte at jeg skulle få sendt varene til hans amerikanske adresse, og så skulle han sende det over med Noas ark eller noe der omkring.

Det første jeg prøvde å få tak i var en Magnavox Odyssey fra 1972, verdens første TV-spillkonsoll. Denne fikk jeg for 90$ (+40$), noe som ikke er så galt. Den inkluderer alt unntatt papirpengene. Og akkurat det er litt kjipt, for dem må jeg jo ha. Og da er jeg nødt til å kjøpe en Odyssey til før eller siden.

Odyssey1972.jpg
Legg merke til pappeska til høyre

Jeg prøvde meg også på et PERFEKT system! Syden! Komplett med alt utstyret OG rifla! Men mitt bud på lusne 250$ ble knust som en bille av cfd4s bud på 326! Kanskje like greit, men det beste hadde jo vært hvis jeg ikke hadde kjøpt det første, og heller ventet til dette kom, og bydd det remmer og tøy kunne holde (jamfør 1b nedenfor).

Odyssey perfekt.jpg
Perfection in a little box

Etter den første hoved-Odysseyen begynte den lange ferden mot en komplett samling Odyssey-systemer. Det første jeg kjøpte var en 3000-modell. Jeg fikk den rimelig billig, og den inneholder papirene, men ikke nødvendigvis innmaten.

Odyssey3000.jpg

Det neste kjøpet, en 300-modell, angrer jeg litt mer på. Den har riktignok både papirer og innmat, men eska er ikke spesielt pen. Kanskje er dette flisespikkeri. Jeg fikk den ganske rimelig.

Odyssey300.jpg

Neste system ut var en Odyssey 400-modell. Den ser meget lekker ut, og det eneste «problemet» er at den bare inneholder innmaten (dvs. isoporen) for én av sidene. Denne fikk jeg også ganske billig.

Odyssey400.jpg

Så fikk jeg langet inn en Coleco Telstar Colortron til latterlige 5 spenn! Det var et røverkjøp, siden det fulgte med instruksjoner og eske i flott stand!

TelstarColortron.jpg

Wonder Wizard ser glimrende ut, inneholder innmat og RF switch, og kommer i en rimelig pen eske. Jeg fikk den dessuten billig. Men den inneholder ikke instruksjoner (så vidt jeg kan se).

WonderWizard.jpg

Så kommer et kjøp jeg angrer på: Odyssey 2000. Jeg bød 1$ første dagen jeg så den ute, og regnet med at jeg ville bli forbigått i budrunden. Men den gang ei. Og problemet var både at den kostet hele 20 bucks i frakt og at den ikke inneholder papirer eller innmat, så vidt jeg kan forstå. Og ikke vet jeg om den virker heller, og dessuten ser maskinen selv ganske stygg ut. Men eska ser jo grei ut. Imidlertid var det mange andre penere 2000-systemer med papirer og innmat til salgs på samme tid. Så dette var et litt bittert kjøp.

Odyssey2000.jpg

Så fulgte nok en Coleco Telstar, denne gang «originalen». Et meget kurant kjøp. Komplett og billig.

Telstar.jpg

Så kjøpte jeg en Coleco Telstar Ranger, ”new in box”, visstnok. Dette var nok et ålreit kjøp, selv om det ble litt dyrt.

TelstarRanger.jpg

Så kjøpte jeg et Odyssey 100-system, siden jeg ikke klarte å vente lenger. Damn my impatience. Denne ser for så vidt grei ut, inneholder papirer og eske; sistnevnte er riktignok ingen fryd for øyet. Og innmaten er vel sannsynligvis heller ikke tilstede i overflod. Men det var et ganske billig og greit kjøp.

Odyssey100.jpg

Så kom en hel greie med Magnavox Odyssey2-systemer. Først ble jeg så fristet av en Odyssey2 at jeg faktisk bød opptil 100 dollar på den (den var perfekt, og kom i tillegg med hele 31 spill i perfekt stand), men jeg ble snytt for seieren på målstreken (102,50).

Odyssey2.jpg

Dagen etter gjorde jeg imidlertid et lite varp, da jeg fikk en Odyssey2 med 9 spill i boks og med instruksjoner for kun 17$ (+20). Imidlertid er konsollen antakeligvis uten innmat og papirer, og det er jo et skår i gleden. For jeg vil jo gjerne ha alt komplett.

Odyssey2spill.jpg

Dagen etter bød jeg på nok en Odssesy2 uten hell. Det fulgte med hele 19 spill, hvorav 14 komplett med eske og instruksjoner. Og konsollen selv kom med papirarbeid, men ikke nødvendigvis innmat. Jeg bød opptil 46$, men det var ikke nok. Jeg synes imidlertid at den maskinen jeg faktisk fikk kjøpt var like bra som denne i forhold til prisen.

Odyssey2mange.jpg

Samtidig bød jeg på det tilsvarende europeiske systemet. Magnavox Odyssey2 het nemlig Philips Videopac G7000 i Europa. Dette var halvhjertet bying (bydelse?) fra min side, og jeg ga meg på 40£. Dette får heller komme siden. Men det var en nydelig pakke. Så det var vondt å ikke få den.

PhilipsVideopacG7000.jpg

Så fikk jeg meg endelig en Coleco Telstar Arcade! Den ser dritrå ut på alle måter, med sin trekantede form og innebygde ratt og gunner. I tillegg inneholdt denne pakka to ekstra spillcartridges, og det er jo ikke å forakte. Den inneholder riktignok ikke papirer, så vidt jeg kan se, og det er jo litt kjipt, spesielt med tanke på at jeg brukte langt over 100 bucks på den.

TelstarArcade.jpg

Tidligere hadde jeg også budt på en Arcade, og da gikk den enda dyrere, til tross for at den ikke inneholdt ekstra spill (ei heller instruksjoner).

Og til slutt kom APF TV Fun 401. Den ser meget bra ut, men selgeren kunne ikke garantere at den fungerte. Pytt sann, det virket lett å få tak i billigere maskiner som garantert fungerte, men bare denne hadde med esken (som forresten var i meget god stand).

APF TV Fun.jpg
 
Men så kom dommedagsbeskjeden. PayPal-kontoen til Gudmund ble stengt fordi han hadde amerikansk adresse og norsk VISA-kort. Syden bad!
 
Det var sinnssykt vondt å se at en pakke med Unitrex Video-Action og Tele-Games Super Pong IV (sistnevnte i perfekt eske og med instruksjoner) gikk for latterlig billige 10.10$!!!

UnitrexPong.jpg
 
Enda vondere var det å se at en glimrende Odyssey 4000 gikk for enda mer latterlige 2.25$. Ååååå… Schmertzen!

Odyssey4000.jpg

Smerten fortsatte da en Odyssey 200 gikk for kun 10$.

Odyssey200.jpg

Og da en PERFEKT Odyssey 4000 gikk for 25$.

At Coleco Telstar Alpha‘en forsvant var også vondt.

TelstarAlpha.jpg

Ekstremt vondt var det at en perfekt Coleco Telstar Combat også gikk billig.

TelstarCombat.jpg

Dette skjedde for cirka én måned siden. Fremdeles har jeg ikke fått ordnet min egen eBay-konto, ei heller har jeg fått bruke noen andres konto.

Det er to ting jeg angrer på i ettertid:
 
1. At jeg ikke på forhånd bestemte meg for å være konsekvent verken når det gjelder a) konsollgenerasjon eller b) kvalitet på systemene og tilbehøret:
 
a: Odysseyene, Colecoene og det meste annet jeg har budt på tilhører den såkalte første generasjonen med videospill.

Men jeg har hele tiden smugtittet både på andregenerasjons– (Intellivision, Colecovision, Atari 2600, MB Vectrex, Odyssey2) og tredjegenerasjonskonsoller (NES, Sega, Atari 5200).

Men… Jeg angrer på at jeg ikke holdt meg strengt til førstegenerasjonskonsoller, slik at jeg kunne vært mer grundig og tatt meg bedre tid til å finne konsoller jeg er virkelig fornøyd med. Men jeg er jo så utålmodig. Alt må skje med en gang.

Executive games.jpg

b) Jeg angrer også på at jeg ikke utarbeidet utvelgelseskriterier med en gang. Jeg har analysert det slik at konsollene kan komme med original boks, RF switch, AC adapter, innmat, papirer og eventuelt annet tilbehør.
 
I begynnelsen var jeg bare interessert i om maskinene kom med boksen, men etter hvert ble jeg obs på at jeg gjerne også ville ha med innmat (dvs. isopor, innvendig papp o.l.) og alle originale papirer. Det har medført at jeg har angret på en del av kjøpene, siden jeg nå anser dem for å være ufullstendige.
 
Noen kjøp har jeg også gjort der esken har vært mindre pen, og det er jo også noe jeg kunne unngått, og heller ventet til et penere eksemplar ble lagt ut. Men så er det jo dette med utålmodigheten min, da. På den annen side er det jo da også en fare for at jeg hele tiden bare ville ventet på et penere eksemplar, og aldri ville funnet noe som var godt nok til å kjøpe.
 
2. Jeg angrer også på at vi ikke fikk sendt varene direkte til meg… Mange av selgerne sender worldwide, og sannsynligvis hadde det blitt billigere om hver og en av dem hadde sendt direkte til meg, istedenfor at de først sendte det til Gudmund enkeltvis og at han skulle videresende det til meg i én svær ladning, selv om det alternativet selvsagt er billigere enn om han hadde sendt dem til meg enkeltvis.

Varene er fremdeles i USA, men blir visstnok sendt til meg i løpet av helga, hvis alt går etter planen.

Video games stamp.jpg